Interior Design Concept Inspires Five Unique Workspaces on Five Floors

Inspired and executed by IBI Group in Toronto’s Financial District. 

Capital One is a bank holding company that offers venture, and debt financing investments. Capital One recently hired architectural firm IBI Group to design their new Canadian headquarters located in Toronto’s Financial District using Skyfold and Modernfold systems to complete this project.

“The design concept was born from a challenge the IBI team faced with the existing office building. With a series of unterutilized service spaces in the middle of each floor, visibility and access throughout the office was being impeded. The design team’s first instinct was to use the unusable.

Inspired by the NYC (and future Toronto) High Line, the design team turned this challenge into the solution by giving these central corridors new life and transforming them into five unique destination spaces, creating a vital connected link between the east and west sides of the office. Bringing back the public realm into these spaces helped fulfill a number of design goals, from creating a dynamic wayfinding motif throughout the space, to allowing for the adoption of multi-functional “scrum” areas throughout the office – fostering collaboration and the flexible use of space. With the corridors serving as impromptu collision and gathering spaces, more formalized collaboration hubs were created on each floor to accommoate Capital One’s need for flexibility of work space.

These hubs are open concept with seven-foot-high freestanding walls. Each hub is designed in a unique colour scheme and features a custom steel-top table with built-in storage and technology lounge, cafe and banquette seating areas that unfold in a dynamic sequence of connected, geometric cubes. When visitors and staff step off the elevator at reception, their sensory experience includes leather paneling with steel frames and mirror black ceiling. Leaving the traditional, corporate-feel at Brookfield Place behind, they are immersed in a space that feels more like a trendy, boutique hotel. A stacked plywood wall anchors the lobby area, featuring a giant, CNC-cut Capital One logo and a floating bench for waiting guests. Adding to the lobby’s dramatic features, black glass walls allow the logo to be reflected back to visitors, amplifying the brand’s presence throughout the space. The lobby opens into a flexible meeting/training/event conference centre, partitioned by an acoustical glass wall and configured from one to three rooms dpending on the event by vertical, stacking Skyfold walls. Designed for internal and external guests, the conference space provides an extension of lobby’s hospitality lounge-vibe, complete with a spacious amenity area for informal gatherings and refreshments,” said IBI Group.

All text and images are sourced from Office Lovin and  IBI Group.

Categories

Archives

INTERESTED IN MORE INFORMATION?

Contact us today with any questions that you may have